1. Home
  2. /
  3. Arts Center
  4. /
  5. Zhuhai Jinwan Civic Art Centre in China by Zaha Hadid Archit...

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre in China by Zaha Hadid Architects

Project name:
Zhuhai Jinwan Civic Art Centre
Architecture firm:
Zaha Hadid Architects
Location:
Zhuhai, China
Photography:
Principal architect:
Zaha Hadid and Patrik Schumacher
Design team:
Armando Bussey, Marius Cernica, Grace Chung, Nelli Denisova, Xuexin Duan, Kaloyan Erevinov, Nassim Eshaghi, Kate Hunter, Yang Jingwen, Reza Karimi, Ben Kikkawa, Lydia Kim, Julian Lin, Mei-Ling Lin, Valeria Mazzilli, Sareh Mirseyed Nazari, Massimo Napoleoni, Yevgeniya Pozigun, Cao Qi, Qiuyu Zhao, Aurora Santana, Hannes Schafelner, Michael Sims, Patrik Schumacher, Sharan Sundar, Maria Touloupou, Chao Wei, Charles Walker
Collaborators:
Built area:
Site area:
Design year:
Completion year:
Interior design:
Shenzhen Z&F Culture Construction
Civil engineer:
Structural engineer:
Environmental & MEP:
Landscape:
Beijing Institute of Architecture & Design (South China Centre)
Lighting:
Shenzhen Global Lighting Technology
Supervision:
Visualization:
Minmud, Slashcube, Methanoia 
Tools used:
Autodesk 3ds Max , V-ray, Adobe Photoshop
Construction:
Material:
Steel, Concrete
Client:
Status:
Under construction
Typology:
Cultural › Arts Center

Zaha Hadid Architects: Construction works are progressing on the site of the Zhuhai Jinwan Civic Art Centre. The steel structure of its lattice roof canopy has now been installed over two of the centre’s four cultural venues.

Designed as a hub of contemporary creativity within one of the world’s most dynamic regions, the Zhuhai Jinwan Civic Art Centre is located at the heart of Jinwan district’s Western Ecological New Town where the new Zhuhai Airport Intercity railway provides direct connections with Zhuhai’s city centre, its airport and Hengqin district, as well as Guangzhou, Shenzhen, Macau and Hong Kong via interchanges.

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre in China by Zaha Hadid ArchitectsRender by Minmud

Integrating four distinct cultural institutions for the city: a 1200-seat Grand Theatre; a 500-seat Multifunctional Hall, a Science Centre; and an Art Museum, each venue within the centre incorporates unique characteristics to create the most engaging visitor experiences, yet all are united by a coherent formal and structural logic that spans 170 meters wide from east to west and 270 meters long from north to south.

Arranged symmetrically, the two larger and two smaller venues are connected by a central plaza that serves as a shared external foyer to each of the four cultural institutions. Glazed walls facing this courtyard enable visitors to determine the individuality and character of each venue. The Grand Theatre and Art Museum are very light in their materiality, while the Multifunctional Hall and Science Center have a much darker palette of materials.

contemporary art museum in China Render by Minmud

Echoing the chevron patterns of migratory birds flying in formation over southern China, the latticed steel canopies over each venue are configured through repetition, symmetry and scale variation; resulting in a composition of related elements that respond to the different functional requirements of each building. Every building-module of the roof is self-supporting and self-stabilising. The repetition of the modules optimises pre-fabrication, pre-assembly and the use of modular construction.

Zhuhai Jinwan Civic Art Centre surrounded by water Render by Minmud

The centre’s distinctive roof structure unites the different venues under a network of reticulated shells soaring above the four buildings. Interconnecting bridges and voids define a vibrant public plaza with views to the centre’s interiors as well as to the surrounding promenades with their cafés, restaurants and educational facilities. The design optimizes natural light in all public areas and enhances connectivity; creating engaging civic spaces for Zhuhai’s residents to enjoy throughout the day and evening.

multifunctional hall interior Render by Slashcube 

Ramps invite visitors to the rooftop piazza where footbridges and stairs connect through a central void to each venue; glazed façades provide transparency and welcome the community onto its public plazas beneath the sweeping roof structure. An external amphitheatre on the west side of the centre allows for outdoor performances and activities.

The centre’s landscaping and surrounding lake are designed as integral elemets within Zhuhai’s ‘sponge city’ initiative that targets the natural permeation, storage and re-use of at least 70% of the city’s rainwater; using aquatic flora and fauna to naturally filter contaminants. Humidity and soil-moisture sensors within the landscaping’s irrigation system will control and reduce water consumption.

spiral staircase design Render by Methanoia 

Optimized for thermal performance, the double-insulated glazing of the building’s envelope is protected by the latticed roof canopy which incorporates perforated aluminium panels to provide external solar shading. The perforations within the panels vary in size to allow differing degrees of sunlight within the centre’s interior spaces in accordance to their programming requirements, solar gain and orientation.

modern grand theater hallRender by Methanoia

Energy consumption and indoor air quality monitoring systems with intelligent control will automatically adjust the centre’s interior environments for optimal comfort and energy reduction. Waste heat recovery will be used to meet the centre’s hot water demand with water-saving appliances connected to the centre’s water recycling system.

city skyline at night Render by Minmud

Designed to achieve two stars within China’s Green Building Evaluation Standard, the selection and procurement of the centre’s structural components has prioritized recycled materials.

under construction project image © Zaha Hadid Architects

under construction art center view from above image © Zaha Hadid Architects

 

PROJECT TEAM

Architect: Zaha Hadid Architects

Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher

Project Directors: Satoshi Ohashi, Charles Walker

Project Senior Associate: Lydia Kim

Project Architects: Mei-Ling Lin, Aurora Santana (SD)

Package Leads: Mei-Ling Lin, Elena Scripelliti

Project Team: Armando Bussey, Marius Cernica, Grace Chung, Nelli Denisova, Xuexin Duan, Kaloyan Erevinov,  Nassim Eshaghi, Kate Hunter, Yang Jingwen, Reza Karimi, Ben Kikkawa, Lydia Kim, Julian Lin, Mei-Ling Lin, Valeria Mazzilli, Sareh Mirseyed Nazari, Massimo Napoleoni, Yevgeniya Pozigun, Cao Qi, Qiuyu Zhao, Aurora Santana, Hannes Schafelner, Michael Sims, Patrik Schumacher, Sharan Sundar, Maria Touloupou, Chao Wei, Charles Walker

Competition Team: Armando Bussey, Clara Martins, Cristiano Ceccato, Charles Walker, Ed Gaskin, Filippo Nassetti, Jinqi Huang, Juan Liu,  Lydia Kim, Julian Lin, Satoshi Ohashi, Paulo Flores, Harry Spraiter, Patrick Schumacher, Houzhe Xu, Simon Yu

LDI: Beijing Institute of Architecture & Design South China Centre

 


CONSULTANTS:

Landscape Consultant: Beijing Institute of Architecture & Design (South China Centre)

Acoustic Consultant: East China Architectural Design & Research Institute (Acoustic & Theatre Special Design & Research Division)

Façade Consultant: Zhuhai City Honghai Curtain Wall

Interior Consultant: Shenzhen Z&F Culture Construction

Amplify Consultant: Radio, Film & TV Design and Research Institute

Signage Consultant: W&T Design

Lighting consultant: Shenzhen Global Lighting Technology 

Theater Consultant:Shanghai DeYi Engineering Technology 

BIM Consultant:Beijing BIMTechnologie

Green Building Consultant:Guangdong JORJUN Green Building Technology


By Naser Nader Ibrahim

Share on:

Related articles