1. Home
  2. /
  3. Houses
  4. /
  5. AH House in Erbil, Kurdistan by Studio Bryar Ali

AH House in Erbil, Kurdistan by Studio Bryar Ali

Project name:
AH House
Architecture firm:
Studio Bryar Ali
Location:
Erbil, Kurdistan region, Iraq
Photography:
Harem Sewaisi
Principal architect:
Bryar Ali
Design team:
N/A
Collaborators:
N/A
Interior design:
Studio Bryar Ali
Built area:
130 m²
Site area:
N/A
Design year:
2019
Completion year:
2019
Civil engineer:
N/A
Structural engineer:
N/A
Landscape:
N/A
Supervision:
Studio Bryar Ali
Visualization:
Studio Bryar Ali
Tools used:
AutoCAD, Adobe Photoshop, Lightroom
Construction:
N/A
Client:
Private
Status:
Built
Typology:
Residential, Houses

The Erbil-based architecture practice Studio Bryar Ali has recently completed AH House, located in the capital city of Erbil, Kurdistan region. 

Architect's statement: This white cubic house located in Erbil, Kurdistan region of Iraq. The house is designed for a small family which reinvents the ideas of the white cube with the ribbon windows at first floor of the house. The opening in this house allowed a flexible connection between exterior and interior. The ground floor consists of a big living space with dining area overlooking the garden.

White House with green bush garden in front image © Harem Sewaisi

The main idea of the windows placement is to capture the view, opposite to the house there a green park with many trees, the feeling of seating in the living hall and looking at those big trees will create a scene which makes you feel those trees are in your house boundary. The sun direction has been studied from the very beginning, the south elevation in the region in summer when temperature rises and creates problem for the inhabitants. In the first floor we tried to minimized the area of the opening so as not to create over-exposure or maximizing the head conduction rate.

electric post cables in front of the house image © Harem Sewaisi

The façade in its simplicity reflects the calmness and the joy of good life for those who live inside of it. Clean spaces, clear lines, and whiteness of the exterior and the interior make it more enjoyable to look at the house.

A white natural marble used to clad the exterior with 1.5cm black porcelain joints. Those joint lines create a more dynamic façade into a static box.

metal entrance door image © Harem Sewaisi

outdoor furniture at backyard garden image © Harem Sewaisi

vertical ribbon window in the facade image © Harem Sewaisi

horizontal window image © Harem Sewaisi

vertical window image © Harem Sewaisi

cozy living room with comfortable sofa and carpet

image © Harem Sewaisi

living room with luxury furniture and TVimage © Harem Sewaisi

Connect with the Studio Bryar Ali


By Naser Nader Ibrahim

Share on: