1. Home
  2. /
  3. Houses
  4. /
  5. Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitectura

Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitectura

Designed by València-based architecture and design studio Carles Faus Arquitectura, Mirma House situated in Dénia, Alicante, Spain

Project description by architect:

Mirma House was born in the Mediterranean Sea, in the Les Deveses area of ​​the city of Dénia - Spain. The plot has a totally flat topography, which allows you to enjoy the sea from all its points. The project was born out of a pre-existence, we started from a single-family house where several families lived, and we had to reconvert it into a single house with the capacity to host many visits from relatives in the summer months. This pre-existence limited us in part from its initial distribution on the ground, so we adapted and sought to emphasize as far as possible its relationship with the exterior, with the sea. We start from a dark house, with small openings, with practically no relation to the outside, and we carry out the opposite of what we find, thus expanding, as far as possible, the window openings to generate more direct communication with the outside.

 

A set of contrasts is proposed, we highlight the front of the house with white, which represents light, the sea and infinity, and the back with black, in relation to the mountain that we see in the distance. Those nuances will follow us throughout the project.

White House with outdoor furniture and swimming pool in front image © Adrián Mora Maroto

Access to the house is through the center of the floor, through a cantilever that emphasizes and prolongs those dark textures that we have located at the rear of the building. The core of the staircase is projected as a sculptural element, presiding over the access area and acquiring great visibility from all points of the house. In order to achieve it, we opened all the spaces that house daytime life, thus expanding the spatial feeling of the whole. In the search to emphasize and project more light to the main core of the project, it was decided to locate a skylight of the same dimensions as the staircase in its upper right corner, so that overhead light would further emphasize this space, and which allowed us to communicate visually the lower floor with the upper one.

Ground Floor Plan Ground Floor Plan 

On the first floor, we generate a drain right in the center of the plant, thus seeking to emphasize the relationship with the exterior at all times, locating a small garden on the first floor. The family bedrooms will be located on this floor, and the guest bedrooms on the ground floor.

First Floor Plan First Floor Plan 

house surrounded with small garden with plants and gravels image © Adrián Mora Maroto

white facade house with small garden image © Adrián Mora Maroto

Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitecturaimage © Adrián Mora Maroto

house with illumination at night reflected in swimming pool image © Adrián Mora Maroto

living room with white sofa image © Adrián Mora Maroto

master bedroom with sliding window image © Adrián Mora Maroto

swimming pool with lighting image © Adrián Mora Maroto

modern black staircase image © Adrián Mora Maroto

black staircase steps and mild bar handrails image © Adrián Mora Maroto

black; staircase with handrail bars image © Adrián Mora Maroto

staircase steps and handrail details image © Adrián Mora Maroto

living room with open window image © Adrián Mora Maroto

cozy living room with comfortable leather sofa image © Adrián Mora Maroto

living area design image © Adrián Mora Maroto

white desk with black chairs image © Adrián Mora Maroto

black chair design image © Adrián Mora Maroto

kitchen island image © Adrián Mora Maroto

kitchen design image © Adrián Mora Maroto

kitchen island with sink image © Adrián Mora Maroto

ceramic washing basin in bathroom image © Adrián Mora Maroto

bathroom with marble stone walls image © Adrián Mora Maroto

bedroom with opened slide window image © Adrián Mora Maroto

empty room with illumination image © Adrián Mora Maroto

bathroom towels under washing basin image © Adrián Mora Maroto

staircase detail image © Adrián Mora Maroto

hanged bars image © Adrián Mora Maroto

staircase design for modern house image © Adrián Mora Maroto

glass door image © Adrián Mora Maroto

modern staircase design image © Adrián Mora Maroto

empty dressing room image © Adrián Mora Maroto

fashionable black chair image © Adrián Mora Maroto

house facade with vertical window openings image © Adrián Mora Maroto

marble and glass image © Adrián Mora Maroto

house with sea view image © Adrián Mora Maroto

garden of the house with green plants and white gravel stones image © Adrián Mora Maroto

shade and shadow on the wall image © Adrián Mora Maroto

house with white facade image © Adrián Mora Maroto

house with balcony and small garden at backyard image © Adrián Mora Maroto

green plants and white gravel stone garden image © Adrián Mora Maroto

black stone for flooring image © Adrián Mora Maroto

Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitecturaimage © Adrián Mora Maroto

vertical window image © Adrián Mora Maroto

Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitecturaimage © Adrián Mora Maroto

garden backyard of the house image © Adrián Mora Maroto

Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitecturaimage © Adrián Mora Maroto

green plants reflected in the window image © Adrián Mora Maroto

swimming pool design image © Adrián Mora Maroto

house with small garden image © Adrián Mora Maroto

Mirma House in Alicante, Spain by Carles Faus Arquitecturaimage © Adrián Mora Maroto

house with illumination at night image © Adrián Mora Maroto

modern staircase inside the house image © Adrián Mora Maroto

Site Plan Site Plan 

Elevations Elevations 

Elevations Elevations 

Sections Sections 

 

Project name: Mirma House

Architecture firm: Carles Faus Arquitectura

Principal architect: Carles Faus Borràs

Location: Dénia, Alicante, Spain

Completion year: 2018 

Built area: 323.73 m²

Photography: Adrián Mora Maroto 


By Naser N. Ibrahim

Share on: