1. Home
  2. /
  3. Dental Clinic
  4. /
  5. MOOD Medicina Dentária: An organic clinic with earth connect...

MOOD Medicina Dentária: An organic clinic with earth connections by Tsou Arquitectos

Project name:
MOOD Medicina Dentária
Architecture firm:
Tsou Arquitectos
Location:
Rua D. Júlio Tavares Rebimbas, Maia, Portugal
Photography:
Ivo Tavares Studio
Principal architect:
Tiago Tsou
Design team:
Collaborators:
Interior design:
Built area:
80 m²
Site area:
Design year:
Completion year:
2022
Civil engineer:
Structural engineer:
Environmental & MEP:
Landscape:
Lighting:
Pedro Soares da Silva, Lighting design
Supervision:
Tiago Tsou
Visualization:
Tools used:
AutoCAD
Construction:
Material:
Knauf, Bruma, Egger, Hi-macs, Polyfloor, Sanindusa, Vescom
Budget:
Undisclosed
Client:
Private
Status:
Built
Typology:
Health › Dental Clinic

Tsou Arquitectos: The new MOOD - Medicina Dentária clinic, in the city of Maia has an area of approximately 80 sqm on the ground floor with extra space in the basement connected by stairs. Two interconnecting dental offices and respective support spaces (water closet and locker room), reception and waiting spaces are intended.

The clinic's configuration favors the distribution of the dental offices next to the window to the south, where the dimensions are more generous and well suited. Based on this pre-definition, the public spaces (reception, waiting and circulation) are arranged towards the large front window to the east, leaving the technical and support spaces relegated to the interior areas.

The functional organization is defined by a wall/membrane that divides the public and private zoning. This wall configures the various public spaces, resulting in a decorative panel that frames the entire front window. The sculptural wall has a wooden cladding with the doors hidden in the design of the wall itself.

The proposed materiality conveys a comfortable and well-being environment. The finishes are tactile and natural. The "sand-colored" vinyl flooring guarantees visual comfort, while complying with the resistance and hygiene requirements. The private spaces follow the same aesthetic intent, with washable decorative wall coverings. The front window provided with a diaphanous curtain conveys the desired comfort In all spaces, a recessed soft ambient light is privileged.


By Naser Nader Ibrahim

Share on:

Related articles