1. Home
  2. /
  3. Houses
  4. /
  5. Edgemont Residence in Vancouver, Canada by BattersbyHowat Ar...

Edgemont Residence in Vancouver, Canada by BattersbyHowat Architects

The architecture studio BattersbyHowat Architects led by David Battersby and Heather Howa has designed ''Edgemont Residence'' a single-family home that is located in North Vancouver, British Columbia, Canada

Project description by architect:

Edgemont Residence is situated on a cul-de-sac in North Vancouver, on a sliver of land that once housed a private swimming pool for a house on an adjacent lot. The site’s ecology consists of a granite bedrock ravine, with boulders, a creek, Douglas fir trees, and ferns. The sculptural dwelling stretches and recedes into the sloping topography integrating architecture and site, acting as an instrument through which to enjoy carefully designed daily experiences.

Edgemont Residence in Vancouver, Canada by BattersbyHowat Architectsimage © Ema Peter Photography

This is a home for a client who loves innovative architecture and the privacy and character of the site. A meandering path through a meadow of native flowers and grasses prompts visitors to slow down as they approach the abstract street-facing facade. White metal Alucobond panels and poured concrete provide a robust response to the North Shore rainforest climate, ensuring durability and ease of maintenance, a minimal backdrop to the landscaping, and a light respite to the dark forest context.

a single family home with a classic car in front of it surrounded by green landscape image © Ema Peter Photography

a modern residence in Canada with a black classic car parked in front of the house at sunset time image © Ema Peter Photography

Inside, each level of the home responds differently to the site and views, connecting to four outdoor “rooms”. The office opens to a sunken “fire bowl” area hidden from the street, the dining room connects to an outdoor dining terrace in the rear yard with barbeque, the master bedroom has a private deck on the upper level hidden behind vertical louvres, and the lower floor flex room opens fully to a covered terrace off the ravine.

house with large glass windows surrounded by green landscape image © Ema Peter Photography

outdoor furniture and with fire pit at backyard of the house image © Ema Peter Photography

Throughout, the familiar twists into the unexpected, perceptions shift and there’s a witty interplay between volume and void, and between interior and exterior details – helping to heighten even commonplace domestic experiences. The central stair is offset to create a canyon that delights, draws light downwards, and also spatially connects all three levels of the home. White walls and ceilings pinch and fold to visually divide and modulate the spaces. The pink tile in the powder room echoes the colour of the wildflowers, and its organic form harkens back to the sweeping exterior retaining walls and ramps.

modern staircase with steel handrail image © Ema Peter Photography

The Built Green House achieves a Gold standard but goes well beyond aesthetics, embedding sustainability into an innovative architectural expression that will stand for years to come. Sloped roofs facilitate water runoff. The permeable driveway pavers, a patented design developed by the office, elegantly ensure continuity of the natural water cycle and are indicative of the consistent level of sustainability and craft. Various edges of the walls and roof forms alternate from pure horizontal or vertical datums to become sloped, so that water is collected, private views are protected, and the design responses register against each other inherently but quietly. An inversed truss bounces light inside the house, while also hiding the mechanical runs inside. Throughout, the interior millwork and wall panels are rendered in North American Elm. Its random flitch veneer pattern enables easy replacement if required, instead of an entire run as per typical veneer patterns. Every aspect of Edgemont Residence is thoughtfully articulated, offering its inhabitants an ethereal place of habitation.

outdoor furniture at the backyard of the house image © Ema Peter Photography

cozy living room with comfortable sofa and black metallic fireplace image © Ema Peter Photography

hanged black metallic fireplace near window image © Ema Peter Photography

kitchen island design image © Ema Peter Photography

circular table made of marble stone image © Ema Peter Photography

staircase with wooden steps image © Ema Peter Photography

concrete staircase connects the lives of the house image © Ema Peter Photography

modern staircase design image © Ema Peter Photography

sunlight hitting the bed in master bedroom image © Ema Peter Photography

master bedroom design with stand lamp image © Ema Peter Photography

sunlight hitting the bed through window image © Ema Peter Photography

office desk and chair image © Ema Peter Photography

bathroom with circular washing basin and red tiles wall image © Ema Peter Photography

bathroom with marble stone walls image © Ema Peter Photography

bedroom with terrace image © Ema Peter Photography

bedroom with sliding door to the terrace image © Ema Peter Photography

Ground Floor Plan Lower Floor Plan 

First Floor Plan Main Floor Plan 

Upper Floor Plan Upper Floor Plan 

Site Plan Site Plan 

Sections drawing Sections

 

Project name: Edgemont Residence

Architecture firm: BattersbyHowat Architects

Principal Architects: David Battersby, Heather Howat

Interior Design: BattersbyHowat Architects

Landscape Design: BattersbyHowat Architects

Location: North VancouverBritish Columbia, Canada

Project Size: 4,200 ft²

Completion year: 2018

Photography: Ema Peter Photography


By Naser N. Ibrahim

Share on: