1. Home
  2. /
  3. Houses
  4. /
  5. S-House in India designed by Gali Associates

S-House in India designed by Gali Associates

The Chittoor-based architecture firm Gali Associates led by Sandeep Gali has recently completed ''S-House'' a single-family home that is located in Chittoor, Andhra Pradesh, India

Project description by the architects:

S-House: located in one of the popular streets of the town with typical Indian neighbourhood characterized by busy streets and proximity to other residences. The residence was conceptualized as an amalgamation of the serenity of the site and the client’s requirement of a simple and sumptuous house.

The façade of the house was inspired by Various Sections of the metal profiles Composed together to show the slices of the visible form. Creating a strong exterior volume makes a bold statement, Allowing the residence to stand out amongst the neighbouring forms.

S-House in India designed by Gali Associatesimage © Somasundaram.c (Link Studio)

The residence is planned in three levels: The ground floor, first floor and the second floor. Ground floor was planned with all the basic spaces of any house like the entrance foyer, living, dining, kitchen, service rooms and one Bedroom. but composed in a way to interact with each other. Highlighting the introverted form.

architectural drawing plans

The first floor is composed with two bedrooms , common family space overlooking the living space with double height and a media room with extended guest bedroom which occupies the front part of the planning grid with a visible deck(veranda) that is highlighted on façade as one of the profile sections.

The second floor is half built with a playroom and open terrace landscaped with yellow bamboo bushes along the edge of the parapet to create privacy and to show the green layer on the façade.

led lighting used in the facade of the house image © Somasundaram.c (Link Studio)

The Finishing materials that have been used for this house are minimal and elegant looking. The flooring is mostly kept in beige colour to focus the look on the furniture and the wall details that have been finished with panels and textures with wood linings.

the entrance steps image © Somasundaram.c (Link Studio)

Lighting has played a major role in this house during the day by having enough cut outs & cross ventilations on the thick walls. Parallelly in the nights the lighting positions and types have become a back support to showcase the design elements and to create warmness inside the house. Especially on the façade lighting has played a major role to impress the viewers by providing direct and indirect lighting effects.

cozy living room with TVimage © Somasundaram.c (Link Studio)

Some of the interior details like the wood cladding in the ceiling, Marble centre tables, Metal details on walls have given the natural and earthy look to the spaces.

The staircase covered with vertical metal Louvers provides an indirect contact with the common spaces like the living and the family spaces. The huge tv wall in the living area with even finish on it gives a solid look with natural lighting slit around it.

Concrete finishes have been used on floors and walls to achieve seamless finish on the surfaces with matt finish mostly to absorb the lighting and their reflections.

living room design image © Somasundaram.c (Link Studio)

S-House takes its shape from minimalistic design forms creating bold scene outside and framing volumetric vivid internal spaces making it distinctive amongst the neighboring buildings.

dining table located near the living room image © Somasundaram.c (Link Studio)

mirror on the wooden wall image © Somasundaram.c (Link Studio)

living space with double volume image © Somasundaram.c (Link Studio)

S-House in India designed by Gali Associatesimage © Somasundaram.c (Link Studio)

leather sofa image © Somasundaram.c (Link Studio)

leather sofa image © Somasundaram.c (Link Studio)

living room with sofa and TVimage © Somasundaram.c (Link Studio)

pendant lamp hang in living room image © Somasundaram.c (Link Studio)

mirror with back lighting on wooden wall image © Somasundaram.c (Link Studio)

windows screen image © Somasundaram.c (Link Studio)

walls with marble stones image © Somasundaram.c (Link Studio)

indian sculpture on table image © Somasundaram.c (Link Studio)

modern kitchen image © Somasundaram.c (Link Studio)

kitchen design image © Somasundaram.c (Link Studio)

bedroom image © Somasundaram.c (Link Studio)

bedroom design image © Somasundaram.c (Link Studio)

modern bedroom image © Somasundaram.c (Link Studio)

wardrobe image © Somasundaram.c (Link Studio)

wooden closet image © Somasundaram.c (Link Studio)

bedroom image © Somasundaram.c (Link Studio)

master bedroom image © Somasundaram.c (Link Studio)

washing basin image © Somasundaram.c (Link Studio)

wardrobe in bathroom image © Somasundaram.c (Link Studio)

staircase image © Somasundaram.c (Link Studio)

wooden staircase image © Somasundaram.c (Link Studio)

leather sofa image © Somasundaram.c (Link Studio)

leather sofa image © Somasundaram.c (Link Studio)

bedroom image © Somasundaram.c (Link Studio)

image © Somasundaram.c (Link Studio)

S-House in India designed by Gali Associatesimage © Somasundaram.c (Link Studio)

armchairs in sitting area image © Somasundaram.c (Link Studio)

cozy living space image © Somasundaram.c (Link Studio)

table tennis in living area image © Somasundaram.c (Link Studio)

sport room image © Somasundaram.c (Link Studio)

tire used as washing basin image © Somasundaram.c (Link Studio)

gears on the wall used as home decor image © Somasundaram.c (Link Studio)

outdoor landscape with LED lighting image © Somasundaram.c (Link Studio)

outdoor backyard with plants image © Somasundaram.c (Link Studio)

sign on the wall image © Somasundaram.c (Link Studio)

ceiling facade with LED Lighting image © Somasundaram.c (Link Studio)

sliding door image © Somasundaram.c (Link Studio)

 

Project name: S-House

Architecture firm: Gali Associates

Location: Chittoor, Andhra Pradesh, India

Year: 2020

Plot area: 349 m²

Built up area: 521 m²

Client: Mr. Swaroop

Design Team: Sandeep Gali, Anudeep Gali, Hinduja Datta

Photography: Somasundaram.c (Link Studio)

Consultants: SKB Consultants (Structural)


By Naser N. Ibrahim

Share on: