1. Home
  2. /
  3. Houses
  4. /
  5. M+B Residence in Monterrey, Mexico by Bolivar Arquitectos

M+B Residence in Monterrey, Mexico by Bolivar Arquitectos

Nestled in a picturesque valley in Monterrey, Mexico, the M+B Residence Club de Golf la Herradura designed by Monterrey-based architecture firm Bolivar Arquitectos

Project description by architect:

Nestled in a picturesque valley in Monterrey, Mexico. M+B Residence Club de Golf la Herradura embodies luxury to the max. The design by Bolivar Arquitectos is sleek and minimal, but clever contours and unexpected material choices make this single-family home extraordinary. The façade, which is clad in almost 13,000 square feet of quartzite-effect porcelain tiles from Provenza, has a jagged silhouette that mimics the topography of the surrounding mountains. Matching tiles are also carried through to the backyard terrace and pool area, and a mosaic version adorns the walls of an ellipse-shaped guest bathroom. In keeping with the muted, monochromatic color palette, the architect used gray marble and stone-effect tiles by Florim to cover the floors and walls throughout the interior spaces.

M+B Residence in Monterrey, Mexico by Bolivar Arquitectosimage © Francisco Alvarez 

This house is located in a lot facing a golf course and with expansive views towards the near mountains. Due to this main aspect, we developed a linear scheme so most of the areas of the house could take advantage of the views, at the same time we worked under a whole transparency concept between the indoors and outdoors, to achieve this result we used large amount of glass.

the facade of the house made with stone image © Francisco Alvarez 

a stone house in Monterrey image © Francisco Alvarez 

The house has two main facades one facing the street and the second one toward the golf course which happens to be the largest one.

The one facing the street is not too long, so we wanted to give some formal remarks and considering the surrounded mountains we worked in both sides. On the left side there is a wall that separates the pavilion from the street, there is not an indoor area on the other side of this wall, so we deconstructed this part of the wall to resemble the mountains. In the upper right side of the house, the deconstructed area was designed to achieve an equilibrium of the whole façade.

spirala staircase located behind the living room image © Francisco Alvarez 

The material we used is q stone in opus format, which is made of five different sizes, usually you install this material horizontally even you can do it vertically as well. In the situation of the polyhydric faces of the facade we installed the material in different directions but what is great about Q stone is that once installed you cannot even see the joints.

outdoor furniture image © Francisco Alvarez 

What is important for us is to give a clear statement in our Architecture, in my opinion mixing to many different materials in one project is not the best idea. Mostly we choose one material as the rector element, which in this case was the q stone matte in gray color, which happens to be the most neutral of all colors since you can move to cold as well to the warm’s palette. We covered around 85% of the whole surface of the house. Besides, we used Trespa as a complementary and contrasting material in brow color, we found this material in the Netherlands.

cozy living room with comfortable sofa image © Francisco Alvarez 

modern black kitchen with glass dining table image © Francisco Alvarez 

living room with double volume roof image © Francisco Alvarez 

living space with sofa and table image © Francisco Alvarez 

sunlight entering the room through large glass windows image © Francisco Alvarez 

wooden shelved and wall for decoration image © Francisco Alvarez 

toilet image © Francisco Alvarez 

washing basin on a stone stand image © Francisco Alvarez 

bathroom with black marble for walls image © Francisco Alvarez 

windows curtain

image © Francisco Alvarez 

corridor image © Francisco Alvarez 

stone wall texture image © Francisco Alvarez 

outdoor swimming pool image © Francisco Alvarez 

entrance steps image © Francisco Alvarez 

stone house with swimming pool image © Francisco Alvarez 

M+B Residence in Monterrey, Mexico by Bolivar Arquitectosimage © Francisco Alvarez 

M+B Residence in Monterrey, Mexico by Bolivar Arquitectosimage © Francisco Alvarez 

stone house surrounded by nature image © Francisco Alvarez 

image © Francisco Alvarez 

Basement Floor Plan Basement Floor Plan 

Ground Floor Plan Ground Floor Plan 

First Floor Plan First Floor Plan 

 

Architecture firm: Bolivar Arquitectos

Location: Monterrey, Nuevo Leon, Mexico

Built area: 1660 m²

Photography: Francisco Alvarez

Project name: M+B residence Club de Golf la Herradura

Principal architect: Mario Bolivar

Design team: Froilan Sepulveda

Interior design: Bolivar Arquitectos

Design year: 2017

Completion year: 2019

Site area: 1521 m²

Structural engineer: Juan Aldasoro

Lighting: luz y forma 

Contractor: Bolivar arquitectos

Supervision: Froilan sepulveda

Manufactures: trespa, Florim ceramiche, emil group,

Client: Martinez family

Status: completed


By Naser N. Ibrahim

Share on: