1. Home
  2. /
  3. Houses
  4. /
  5. Balnarring Beach House in Australia by Simon Couchman Archit...

Balnarring Beach House in Australia by Simon Couchman Architects

The Melbourne-based architectural and interior design practice Simon Couchman Architects has designed Balnarring Beach House a family holiday home located in Balnarring Beach, Victoria, Australia.

Architect’s Statement: Balnarring Beach House is constructed as a series of sheltered north facing courtyards with large bi-folding glass doors to connect or divide indoor and outdoor space. The building is used year-round so creating sunny, wind protected living was a key driver to the design brief. Balnarring Beach House is constructed as a series of sheltered north facing courtyards with large bi-folding glass doors to connect or divide indoor and outdoor space. The building is used year-round so creating sunny, wind protected living was a key driver to the design brief.

Balnarring Beach House in Australia by Simon Couchman Architectsimage © Christine Francis 

Timber slats and black perforated metal screens adorn north-facing facades at roof level. These devices passively manage the sun through the seasons to help maintain optimal internal room temperatures and minimise the need for artificial heating and cooling. By considering the differing sun angles from winter to summer, these screens were fixed in positioned such that hot summer sun is shaded from the building while low winter sun can enter.

family home with wooden deck image © Christine Francis 

The graded and somewhat randomised pattern of holes in the perforated metal screens simulates the dappled light effect created when sunlight passes through the leaves of a tree.

Polished concrete floors and high value wall and roof insulation also help to reduce heating and cooling needs by maintaining stable internal temperatures year-round. The ‘mass’ of the concrete is able to absorb extremes in temperature while the insulation prevents heat entering in summer and ‘contains’ internal warmth in winter.

bedroom with opened slide door image © Christine Francis 

cozy living room with sofa image © Christine Francis 

shun light enters the living space through window image © Christine Francis 

living room interior design image © Christine Francis 

kitchen design image © Christine Francis 

corridor with wooden wallimage © Christine Francis 

toilet behind the bedroom image © Christine Francis 

bathroom with white bathtub and skylight in roof

image © Christine Francis 

modern residence with metal roof image © Christine Francis 

garden with trees image © Christine Francis 

luxury furniture image © Christine Francis 

Floor Plan drawing Floor Plan

Architecture Section Section 

 

Project name: Balnarring Beach House

Architecture firm: Simon Couchman Architects

Location: Balnarring Beach, Victoria, Australia

Site area: 1000 m² 

Built area: 300 m² 

Project Engineer: KH Engineering

Building Contractor: Nepean Houseworks

Landscape: Fiona Brockhoff

Construction: timber frame on concrete slab

Cladding: Radially cut timber shiplap and battens, FC sheet

Windows: Cedar framed double glazing by Future Windows

Doors: Centor Architectural A5 bi-folds with integral flyscreens

Photographey: Christine Francis 


By Naser N. Ibrahim

Share on: