1. Home
  2. /
  3. Showroom
  4. /
  5. Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by S...

Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by Spaces Architects@ka

The New Delhi-based architectural firm Spaces Architects@ka has designed ''Intersekt - Tiles Showroom'' a tiles showroom and office that located in New DelhiIndia

Project description by the architects:

The brief was to design a tiles showroom and office. Of the two existing identical buildings at the site that had been used as warehouses for the past 15 years, one had to be converted to a showroom cum office. The scope was identified as facade design, landscape and interiors.

Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by Spaces Architects@kaimage © Bharat Aggarwal

With the requirements of the client, came along the passion for their work over three generations in the tile industry. They wanted the showroom to be a museum in which they would showcase the tiles as their beloved possessions. So the objective became rather to create a museum cum experience centre where people would spend hours to look, select and know about the kinds of tiles available in today’s market.

facade with origami shape image © Bharat Aggarwal

Also the goal was to showcase the application of tiles to its extent. The tiles were tested to its limits by using it for every possible application, in the floor, walls, ceiling, hanging elements, artefacts, sculptures, furniture and even lighting. This would educate the visitors about the much greener and less expensive and easily maintainable product than stones.

building facade with green vegetation image © Bharat Aggarwal

Since the building was used earlier as a warehouse with excessive structural loading than its designed limit, various measures were taken such as micro-concreting, epoxy grouting, FRP wraps and at some places increase columns to make the structure fit.

architectural sketch

For the facade, the concept was to depict natural weathering of stones creating multiple lines and layers. Juxtaposed blocks are created using MS framework with self-foundation and tied to the existing building. These were cladded with large sized (8 feet x 4 feet) slim tiles. A much abstract form was created in the corner of the building near the entry where the tiles are put to extreme testing with multiple sharp angles and joints. A 6 feet x 8 feet glass box emerges over the entry of the showroom supported by MS columns and framework. This glass box forms a sculpture over the façade which connects the exteriors with the interiors and it is also a very essential part of the aesthetics. The landscape also plays a major role in the architecture of the building. The boundary wall also reflects the concept of the elevation with multiple abstract blocks emerging out it. These blocks are also clad with slim tiles on MS framework using chemical adhesive. The motorised gates open up to abstract patterns in the landscape made out of water-jet cut tiles. A very interesting depiction of shadow of the abstract corner is created in the floor using black coloured tile and grass patches. The area also includes human sculptures, a water body as the front attraction and a bench forming a part of raised landscape with tensile roof over it.

Ground Floor Plan

The showroom was intended to be placed in the ground and first floors. When a person enters the showroom, to create a sense of volume and to connect the two floors, existing RCC slab is cut to create a double height space with large hanging ceiling lights over it. A reception table clad with 8 feet x 4 feet slim tiles is kept in the middle with the famous Barcelona chairs adorning the visitor area. The double height wall also has a backlit panel with the initial concept sketch of the building.

Ground Floor Plan Ceiling

In the ground floor, a central aisle is planned with separate zones on both sides. These zones are created for different brands and kinds of tiles where each zone has display cassettes and tiles are displayed in different patterns and combinations making it much easier to select. To create the desired dark interiors, the partition walls are clad with dark coloured tiles and multiple niches are created to display contrasting décor tiles. The ceiling and the exposed services are painted dark grey and panels of tiles are hanged using MS framework to show creative application. At some places to bring relief, cement grey texture paint has also been used. The ground floor also has an architect’s display area, where he/she can move in, select tiles, put them on a slanter and make concepts for their space. Also in this area the temperature of lights can be varied from 2700k to 5000k according to the space it has to be fixed in.

First Floor Plan

Light plays a major role throughout the showroom for various reasons. The only focus of light is on the tiles to enhance the depth and texture in the various patches of tiles. A visitor is driven through a dark spaces towards various colours of tiles with spots of light over it. This creates a sense of being in a museum with just the priced artefacts, in this case tiles, highlighted.

buidkfing with illumination at night image © Bharat Aggarwal

In the first floor of the showroom, the client wanted to introduce a sanitary ware and wallpaper brand. So, various mock-ups are created of washrooms, living areas, bar etc. from which an architect, interior designer can just select a complete concept for his house. For example, each washroom mock-up has its own concept with matching tiles, wallpaper, vanity, sanitary ware, faucets, furniture, ceiling elements and lighting. In the central aisle, few free standing partitions are erected at angles to create a feeling of mystery. Every step ahead takes the person through a new journey unveiling the different mock-ups ahead. An architect’s display area is also created in this floor. Since white colour tiles are most commonly used in all facilities, we decided to dedicate an area for the white tiles with various patches. Here the tiles can be showcased for various applications using temperature changing lights from yellow to bright white.

the night view of the showroom building image © Bharat Aggarwal

white sculpture and bench image © Bharat Aggarwal

Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by Spaces Architects@kaimage © Bharat Aggarwal

a glass structure with plastic sculpture image © Bharat Aggarwal

building facade image © Bharat Aggarwal

white layered facade image © Bharat Aggarwal

man walking inside showroom image © Bharat Aggarwal

reception desk made of marble stone image © Bharat Aggarwal

tiles showroom in India image © Bharat Aggarwal

Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by Spaces Architects@kaimage © Bharat Aggarwal

tiles showroom with dark walls image © Bharat Aggarwal

man wtacjing the tiles example image © Bharat Aggarwal

tiles showroom image © Bharat Aggarwal

tiles example on the desk image © Bharat Aggarwal

wall mades for showing tiles examples image © Bharat Aggarwal

modern tiles showroom image © Bharat Aggarwal

frame on the wall made of tiles image © Bharat Aggarwal

tiles examples image © Bharat Aggarwal

man and woman seeing the tiles catalogues image © Bharat Aggarwal

room made of marble stones image © Bharat Aggarwal

frame on the wall image © Bharat Aggarwal

bathroom tiles with illumination image © Bharat Aggarwal

frame on the wall image © Bharat Aggarwal

white bathtub image © Bharat Aggarwal

Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by Spaces Architects@kaimage © Bharat Aggarwal

bathroom accessories image © Bharat Aggarwal

Intersekt - Tiles Showroom in New Delhi, India designed by Spaces Architects@kaimage © Bharat Aggarwal

tiles with yellow wall image © Bharat Aggarwal

modern toilet image © Bharat Aggarwal

toilet with black and white tiles image © Bharat Aggarwal

pendant lamps hanged over table image © Bharat Aggarwal

site plan

elevation diagram

front elevation

structure drawing

 

Project name: Intersekt - Tiles Showroom

Architecture firm: Spaces Architects@ka

Principal architect: Kapil Aggarwal

Location: New DelhiIndia

Builtup area: 1800 m²

Site area: 1000 m²

Year: 2016

Design Team: Ajay Nirmal, Arvind Singh

Photographer: Bharat Aggarwal

Client: Raman Arora


By Naser N. Ibrahim

Share on: