Amazing Architecture to inspire you

Salariyeh residential building designed by Heram Architects

The Tehran based architectural office, design and construction group Heram Architects has designed "Salariyeh residential building" that located in QomIran.

Project description by the architects:

The buildings that are formed in the urban context & body in regard to the criteria and regulations of municipality have different challenges and limitations. These projects typically have a same facade dictated and certain plans, that prevent any dynamism and spatial quality within and out of the project , as well as the connection between the interior and exterior of the building is not created. considering the rules , establishing an acceptable biological quality project in this context requires a change in attitude towards municipality criteria . In this project , the challenges that create the criteria and urban constraints are viewed as potential.

Salariyeh is a residential building that has been formed in the city of Qom & aggregation two lands together. according to the rules and regulations of the municipality, the central portion of the building allowed to use the consular to a depth of 120 cm and at least the maximum allowable length of the console from the neighbors on one side of two meters and the other four meters.

image © Deed Studio 


The project is located in the city of Qom, according to the importance of religious and geographical importance , growth and development in this city is faced many challenges . formation of collective settlements is one of the inevitable consequences of growth in this city . in parallel , religious beliefs play an important role in urban decision making and neighborhood relationships . The issue of "privacy" and "lack of visibility from the exterior into the building" is very popular and one of the main challenges of design.

In this project, it was tried to look at other issues from the angle, so that instead of installing thick and multi-layer curtains from the inside to prevent them from seeing out and restricting the entrance of light to the house, By creating a design in addition to responding to the creation of privacy for the house and the lack of direct view from outside to the inside, it can also provide the maximum amount of light entering.

image © Deed Studio 


In regard to this project from aggregation two lands has been formed , it had a larger scale and a larger number of classes than the neighboring context and the neighborhoods around them. The high width of the building , the number of residential units and the large number of openings on the exterior walls were the main concerns and challenges facing the project.

image © Deed Studio 


In the beginning , to change the attitude toward the city 's laws , the console that is usually made as plates before the facade is formed in these contexts, We have seen boxes that will form the terraces of each unit. Terraces that are individually and with completely privacy placed together, Consoles are thus converted into boxes that slide on the floor and create terraces by displacing. After forming its effect, the console places its effect on the main wall and creates holes at the point of contact with the surface of the facade. These holes form the other units of terraces on the same floor. In this way, we have salient terraces on each floor, which are formed individually in regard to privacy.

image © Deed Studio 


With the formation of consoles in each floor of the main building, from a same facade, it became volumetric with a depth of 3 layers.The first layer of the level of console salient that forms the terraces, the second layer (the main wall of the building) is the flat facade, and the third layer is saliented and the holes formed by the impact of the console collisions on the main wall and the terrace is another on the same floor.

image © Deed Studio 


By creating these 3 layers, the exterior and flat walls of the project have become a dynamic, deep-form formulation that is responsive to all internal functions of the building. (Lighting, privacy, terraces, plan and ...).

Facade layout


The effect of these three layers on interior plan has resulted in the location of the guest room , the living room , as well as the terraces in connection with the main wall , and the effect created different spatial qualities due to the needs of spaces. After the formation of the facade layers, due to the large number of openings and the creation of privacy and controlled visibility on the flat surface, the skin of the wooden layers was formed, in addition to preventing visual disturbances, causing continuity in the facade and defining the quality of the entrance of light and vision. By forming the project, in addition to responding to internal functions, a different approach to municipality standards and the integration of the project, we were able to answer the issue of direct vision from exterior to the interior and privacy, Thus, in each of the three layers forming the outer wall, the facade problem is formed by a mediator, and no openings are opened directly in the exterior wall.

Diagram


The design stages of the slow-moving project were formed as a research within a specific context. The formation of console systems and how to deal with them (which was a challenge to urban criteria), as well as the depth of the project, came up with other layers of issues and potential of the project. Layers that have been influenced by progress in the design process, social, cultural, structural, and even project implementation details. In this way, the design of the urban wall of the project was considered as a wall that incorporates internal functions, plans, privacy, and criteria, and in an interactive dialogue, it has its impact interior and exterior of the building.

Finally , the project represented itself as an integrated form in urban uniform context which has an independent identity relative to the surrounding context.

image © Deed Studio 


In the spatial organization of the project plan, lighting, privacy and the proportion of spaces were considered. The plan was formed by dividing the space into public, semi-public and private lands.The living space and the guest room are located in the main facade, the kitchen and living room in the semi-public land and the mediating role between the two public and private lands. The bedrooms and the bathroom are in the private land and behind the building, free from noise pollution. These spaces provide light from the courtyard.

 image © Deed Studio 


To create a coordination within the project, wood materials were used on the ceiling of the living room and the kitchen . Also, the partitioning of living space and the bedrooms had two functions. (Preventing direct view of the bedrooms and placing TV on it). This partitioning begins with a dynamic motion from the ceiling , which extends to the wall and is placed suspended at a distance of 60 cm from the land.

 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


 image © Deed Studio 


Section


Diagram


Diagram


Facade Section


Ground Floor Plan


Firts Floor Plan


Architect                       : Heram Architects (Morteza Alinia Moghadam-Hamid Babaei)

Location                       : QomIran

Client                           : Salar Nikoogoftar

Project year                 : 2018

Area                             : 3600 m²

Photographer              : Deed Studio

Design team               : Elika Zarei, Bahareh Sheisi, Marziyeh Golshahi, Andisheh Oskuyi, 

                                         Fatemeh Asad Soleymani, Ehsan Kazerooni, Kazem Rezayani

Latest Posts

Most Popular Posts


Our Partners